INFORMARE
privind plafonarea preţurilor și compensarea facturilor de energie
Bună ziua,
Prin Legea 259 care a intrat în vigoare la data de 1 noiembrie 2021, a fost aprobată Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului (OUG) nr. 118/2021 privind stabilirea unei scheme de compensare pentru consumul de energie electrică şi gaze naturale pentru sezonul rece 2021-2022. Aceasta are ca scop diminuarea efectelor măririi prețurilor de vânzare a energiei către clienții finali ca urmare a creșterii fără precendent a costurilor de achiziție atât pe piața locală, cât și pe cea europeană.
Schema de sprijin se va aplica pentru perioada 1 noiembrie 2021-31 martie 2022 şi prevede următoarele măsuri pentru Asociaţiile de Proprietari:
In cazul gazelor naturale:
Preţul final facturat se plafonează la cel mult 0,37 lei/kWh (având incluse preţul de vânzare al gazelor naturale, costul de transport, tariful de înmagazinare, acciza, tariful de distribuţie, costurile de furnizare, TVA);
Se acordă o compensaţie de cel mult 33% din valoarea componentei preţului gazelor naturale din contractul de furnizare energie şi pentru asociaţiile de proprietari cu încălzire centralizată având drept combustibil gazele naturale şi care au un singur punct de consum.
Compensaţia se va acorda doar dacă în contractul de furnizare este stipulat un preţ de cel puţin 0,125 lei/kWh (nu include TVA, taxe și tarife reglementate, tarife de înmagazinare, precum și acciza, aplicabile la data de 30.10.2021) şi, în acelaşi timp, consumul în perioada sezonului rece se încadrează în 1.000 m3 (la un factor de conversie de 10,6 kWh per m3), alocat în tranşe lunare, cu o abatere de maximum 10% pentru fiecare consumator casnic din cadrul condominiului. Limita minimă a consumului pentru fiecare consumator casnic reprezentat de către asociaţia de proprietari este de 7 kWh pe zi.
In cazul energiei electrice:
Preţul final facturat se plafonează la cel mult 1 leu/kWh (având incluse componenta de preţ a energiei active, acciza, tarifele reglementate de transport şi distribuţie, serviciile de sistem, certificatele verzi, contribuţia pentru cogenerare de înaltă eficienţă energetică, costurile de furnizare şi TVA);
Se acordă o compensaţie unitară în valoare de cel mult 0,291 lei/kWh pentru energie electrică. Compensaţia se va acorda doar dacă în contractul de furnizare este stipulat un preţ de cel puţin 0,68 lei/kWh (include tarifele reglementate pentru servicii de rețea, contribuția pentru cogenerare de înaltă eficiență, contravaloarea certificatelor verzi, acciză şi TVA aplicabile la data de 30.10.2021) şi în acelaşi timp, consumul în perioada sezonului rece se încadrează în 1.500 kWh, alocat în tranşe lunare, cu o abatere de max. 10%. Limita minimă a consumului este de 1 kWh pe zi.
Pentru a integra în mod corect mecanismul de aplicare a măsurilor prezentate în OUG nr. 118/2021, impactul măsurilor adoptate pentru compensarea facturilor aferente consumului înregistrat în perioada 01.11.2021– 31.03.2022 va fi vizibil începând cu facturile emise din luna decembrie 2021, întrucât facturile emise în luna noiembrie reprezintă în special consumul aferent lunii octombrie 2021.
Important: De la data de 1 aprilie 2022, când încetează durata de aplicabilitate a acestor măsuri, preţul final facturat va fi cel din contractul de furnizare energie încheiat cu ENGIE Romania.
Schema de sprijin, privind compensațiile se aplică şi în cazul condominiilor cu încălzire centralizată având drept combustibil gazele naturale şi care au un singur punct de consum care deserveşte spaţiile locative din condominium, care se va regăsi în facturile emise Asociaţiei de proprietari/locatari pentru consumul de gaze naturale al condominiului.
Pentru a beneficia de compensare, reprezentantul administraţiei condominiului sau proprietarii din condominiu va/vor depune lunar modalitatea de repartizare a consumului total şi consumul corespunzător fiecărui client casnic din cadrul condominiului.
Pentru ca Asociaţia de proprietari pe care o reprezentaţi să beneficieze de compensarea facturilor de gaze naturale şi în cazul condominiilor, este necesar să completaţi şi să ne transmiteţi lunar formularul de consum, prin oricare dintre următoarele canale de comunicare:
– pe adresa de e-mail: colectaredocumente.OUG118.ro@engie.com;
– pe formularul de contact online disponibil la adresa engie.ro/contact, alegând subiectul Declaraţii OUG 118/2021 – compensare din categoria Colectare documente OUG 118/2021;
– prin curier, la cel mai apropiat centru de relaţii clienţi;
Pentru clarificări şi detalii de aplicare, puteţi accesa oricând pagina engie.ro/compensare-plafonare şi ne puteţi contacta prin formularul de contact de pe engie.ro/contact/ sau la numărul 021.9366, de luni până vineri, în intervalul orar 08:30 -19:00.
Mulțumim,
Echipa ENGIE